vineri, 22 iunie 2012

Whist

Introducere:
Whist-ul este un joc individual care se joacă în 3-6 jucători cu un pachet standard de cărți. Din pachet se vor folosi 8 cărți pentru fiecare jucător de la masă (24 de cărți pentru 3 jucători, 32 de cărți pentru 4 jucători, 40 de cărți pentru 5 jucători, 48 de cărți pentru 6 jucători), începând cu cărțile cele mai mari. Whist-ul este un joc care se joacă "la culoare" și este compus din Subjocuri Simple (subjocurile de 8) și Subjocuri cu Atu (subjocurile de 1, 2, 3, 4, 5, 6 și 7). Concret, se joacă în funcție de simbolul primei cărți aruncate pe masă și în funcție de tipul de Subjoc din momentul respectiv. La finalul fiecărui Subjoc un jucător primește un anumit număr de puncte dacă a făcut exact numărul de mâini licitate. Obiectivul jocului este de a acumula un punctaj cât mai mare la finalul jocului.


Împărțirea cărților: 
Împărțirea cărților se face automat de către calculator, iar fiecare jucător va fi primul pe rând. Se începe cu subjocurile de 1 sau de 8, in functie de tipul de joc ales. Se joacă tot atâtea subjocuri de 1 sau 8 câți jucători sunt la masă. 1, 2, 3, 4, 5, 6 și 7 sunt Subjocuri cu Atu. La aceste jocuri, prima din cărțile neîmpărțite se întoarce cu fața în sus. Culoarea acelei cărți va fi Atu-ul.

Parierea:
La începutul fiecărui subjoc, fiecare jucător, începând cu primul, spune câte mâini crede că va face. Scopul este să câștigi exact atâtea mâini câte ai pariat pentru a putea lua puncte. Orice câștigi în plus sau în minus se depunctează. Suma mâinilor pariate de jucătorii de la masă nu trebuie să fie aceeași cu suma cărților împărțite în acel subjoc. De aceea, de regulă, ultimul jucător este dezavantajat, mai ales la subjocurile de 1. Acesta este motivul pentru care, pe rând, fiecare din jucători va fi ultimul.

Reguli de joc:
  • Subjocurile simple: Subjocurile de 8 sunt Subjocuri Simple. Primul jucător aruncă o carte. Ceilalți sunt obligați să dea o carte de aceeași culoare (treflă, inimă, frunză sau romb). Cartea cea mai mare ia mâna. Dacă un jucător nu are carte de culoarea respectivă, poata da orice altă carte, dar acea carte nu valorează nimic. Cel care câștigă mâna este cel care începe mâna următoare dacă mai sunt cărți în joc.
  • Subjocurile cu Atu: 1, 2, 3, 4, 5, 6 și 7 sunt Subjocuri cu Atu. La aceste jocuri, prima carte din cărțile neîmpărțite se întoarce cu fața în sus. Culoarea acelei cărți va fi Atu-ul. Primul jucător dă o carte. Ceilalți sunt obligați să dea o carte de aceeași culoare. Cartea cea mai mare ia mâna. Dacă un jucător nu are culoarea respectivă este obligat să dea un Atu. În acest caz Atu-ul cel mai mare dat pe masă ia mâna. Dacă un jucător nu are nici Atu, atunci poate da orice altă carte, dar acea carte nu valorează nimic. Cel care câștigă mâna este cel care începe mâna următoare dacă mai sunt cărți în joc.

  Punctajul / determinarea câştigătorului:
    Un subjoc se termină când toate cărțile din mână au fost jucate. Jucătorii care au făcut exact cât au licitat primesc un anumit numar de puncte. Dacă nu au făcut cât au licitat, mâinile făcute în plus sau în minus se scad. Un jucător care pariază corect 5 jocuri la rând (jocurile de 1 se exclud) va fi premiat cu 10 puncte. Un jucător care pariază greșit 5 jocuri la rând (jocurile de 1 se exclud) va fi premiat negativ cu -10 puncte.

Optiunile programului:
  • Se pot alege modul de punctare: (2*n+1) sau (n+5), unde "n" - nr. de maini licitate.
  • Se poate alege tipul jocului: 1-8-1 sau 8-1-8.
  • Se poate alege ca jocul de 1 sa se joace "cu cartile pe frunte".
  • Se poate alege daca sa se joace cu sau fara premiere, respectiv depremiere.
  • Se poate alege ca sa se repete o anumita mana, daca toti jucatorii au gresit la mana respectiva.

Download:
     Pentru a descarca executabilul jocului: click aici sau aici.


UP-DATE (21.10.2011):
De un an si ceva de cand am lansat versiunea 4.7 a jocului de Whist, iar cei 2 (maxim 3) fani ai jocului s-au plictisit de cat au bătut roboti, care mai de care cu scoruri astronomice, primesc un mail cu o poza a jocului. Prima data cand am vazut poza am zis: Incredibil ! Niciun joc pierdut si un record absolut de 211 puncte…Ce parere aveți? Va puteți lauda cu asa ceva?


UP-DATE (17.08.2012):
Fiind plictisit intr-o zi de vara si cu cateva beri consumate zic sa fac un joc de whist, asa, ca-n tinerete. Zis si facut. Lansez programul si ma apuc sa joc. Plictisit cum eram nici nu-mi dau seama cum ajung la mijlocul jocului. Cand ma uit peste tabel, ce sa vezi ? Nu aveam niciun joc gresit pana atunci. Ma gandesc ca este rost de un record si-mi propun ca restul jocului sa-l joc cat mai atent. Incerc sa raman concentrat la joc si sa nu las berile baute mai devreme sa-mi afecteze stilul de joc. Dupa cum vedeti, a fost un joc foarte bun...Dar berile acelea n-au avut nicio influenta asupra deznodamantului jocului? Eu cred ca au contribuit foarte mult... :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu